Er zijn verschillende materialen waar ik graag mee werk. Schrijfgerei, tekenmaterialen, kaartjes, dobbelstenen en nog een heleboel meer.
Geliefd onder mijn gereedschap is mijn koffer met playmobil poppetjes. Soms is dat aanvankelijk even schrikken voor mensen; krijgen ze zomaar opeens speelgoed in handen. En daarbij moeten sommigen eerst een drempel over. ‘Ik ben toch geen kind‘, wordt er gesputterd. Anderen klappen dicht en gaan wat plichtmatig stijfjes poppetjes neerzetten.
Gaandeweg verschuift er wat. Voorzichtig komt een glimlachje tevoorschijn. Een eenzame traan biggelt naar beneden. Langzaam maar zeker wordt het verhaal verteld. De poppetjes helpen daarbij. Beeldtaal is onze oudste uitingsvorm. We weten zoveel meer dan we ons bewust zijn.

Kinderen spelen om alles wat ze meemaken te verwerken. Dit doen ze onder andere door te tekenen, te spelen met poppetjes en met andere kinderen. Verwerking op deze manier is echter niet voorbehouden aan kinderen. Volwassenen doen precies hetzelfde, maar dan noemen we het toneel, schilderen, dans en andere kunstuitingen. En nee, ‘mooi vinden’ is niet de belangrijkste drijfveer van kunst. Innerlijk bewogen worden komt dichter in de buurt. Kunstenaars kunnen hun gevoelens vertalen naar een medium en het mensen zo mogelijk maken zich te verbinden met dat deel in zichzelf.
Heb je ooit een boek of gedicht gelezen dat je diep raakte en je ook na het uitlezen bij bleef? Een film die echt ‘binnenkwam’ en je tijdenlang niet losliet? Een schilderij waar je je maar niet van los kon maken? Een lied dat je eindeloos achter elkaar kon luisteren zonder er genoeg van te krijgen? Prijs jezelf rijk en gelukkig.

Bezieling is de ware kunst. Wanneer we ons blindstaren op de vorm, verdwijnt alle leven. Net zo paradoxaal als mensen en dieren ontleden om het leven te bestuderen.
Alle kunst kan zonder veel aandacht geconsumeerd worden, met een gesloten hart bekritiseerd of juist met intense aandacht en een open hart ontvangen worden. In dat laatste geval kan je je innerlijk geroerd voelen. De Oude Grieken hadden geen therapeuten, zij hadden toneelspelen, wat volgens sommigen fungeerde als een verwerking van grote gebeurtenissen. Het hield de bevolking bijeen.

Wanneer we onszelf wijsmaken dat creatief bezig zijn kinderachtig of juist elitair is of een frivole tijdverspilling, gooien we de deur naar ons zelf dicht. Want wij mensen zijn van oudsher verhalenvertellers, betekenisgevers, scheppende wezens. Als we die kant afsluiten gaan we vluchten in verdoving zoals bijvoorbeeld gamen, shoppen, social media, alcohol, drugs of medicatie. En ik weet hoe hypnotiserend het is om achter beeldschermen te blijven hangen, om steeds maar te blijven toekijken en geloven dat je echt iets ervaren hebt. Maar hoe flitsend en 3D ook, het is allemaal surrogaat. Het vervult ons niet, voedt ons niet.

Wanneer je echt iets in je handen hebt, of het nu een potlood, een stuk gereedschap of een poppetje is, roept dat iets in je wakker. Iets dat oeroud is en heel diep gaat. Daar waar onze magie woont. Creativiteit is voeding voor de ziel. Het zorgt ervoor dat onze levensenergie vrijuit blijft stromen, dat we uiting kunnen geven aan wat er diep in ons speelt. Wanneer we onze ervaringen opkroppen, geen mensen meer ontmoeten, ontstaan blokkades en stagneert de stroom. We drogen op en verdorren.

Mijn kleine helpertjes maken het mogelijk om dat te uiten wat zich zo moeilijk laat vangen in woorden. Kleine nuances die in taal al gauw verloren gaan, worden zichtbaar gemaakt. Ze kunnen figureren bij een familieopstelling, ondersteunen bij het uitbeelden van emoties of de stemmetjes binnenin, al dan niet door het favoriete sprookje uit te beelden. Ze helpen mensen met geblokkeerde creativiteit, die zichzelf wijsmaken dat ze niet kunnen tekenen. Mensen met een overactieve innerlijke criticus, die alles scherp veroordeelt en daarmee elke uiting van het innerlijk verlamt.
De poppetjes zijn er al, hoeven enkel tot leven gewekt te worden. Een klein vonkje is voldoende. En ze zijn geduldig.
Wil je met ze kennismaken? Stuur me een berichtje. Je krijgt zo spoedig mogelijk een reactie.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *