De wereld zou mooier en beter zijn wanneer jij er geen deel van uitmaakte.

Zou jij dit willen horen? Of willen zeggen?
Nee. En toch gebeurt dit dagelijks veelvuldig. Soms hardop, soms in gedachten. Soms gericht op een persoon, soms op gedrag, een opvatting, soms gericht op een groep, een instituut of abstract concept.
We geloven het en handelen ernaar. We handelen gericht op uitsluiting. Alles zou zoveel beter gaan zonder jou.

Ik heb dit vroeger gehoord en ik heb het een tijd lang geloofd. Ik ben het zelf ook gaan denken en zeggen, nog steeds wel. Maar dat leidt allemaal nergens toe. Je kan uitsluiten wie of wat je wil, daar word je zelf niet gelukkiger van. Uitsluiting lokt een neerwaartse spiraal van geweld uit, die begint bij afkeuring en eindigt bij bestrijding op leven en dood. En waar vechten we tegen? Een gedachte.

Gedachten worden overtuigingen
Wanneer we geen onderscheid maken tussen dat wat we horen/zien en dat wat we denken, gaat het steeds een stapje verder;
– ‘We hebben geen tijd voor … .’
– ‘Slimme mensen doen geen domme dingen.’
– ‘Pubers zijn lui.’
– ‘Als ik nee zeg, ben ik geen aardig mens.’
– ‘Als je dit wel/niet doet, dan houd je niet echt van me.’
– ‘Zolang jij vlees blijft eten, ben je geen goed mens.’
– ‘Zonder religie zou er geen oorlog zijn.’

Overtuigingen beletten ons om te luisteren en te kijken. We denken te weten hoe het zit en sluiten onze zintuigen af. Goed nieuws: het is omkeerbaar. Het helpt om te beseffen dat niemand wenst om anderen buiten te sluiten of om buitengesloten te worden. Ik geloof in de goedheid van de mens en in ieders beste bedoelingen.
Ik geloof ook in educatie. Daaronder versta ik: ruimte om onszelf te ontdekken, te leren hoe ons ‘zelf’ functioneert en hoe we voor onszelf kunnen zorgen. Hoe beter we onszelf kennen, des te meer ruimte we hebben om de ander te ontmoeten.

Niets en niemand buitenspel zetten betekent niet dat er geen grenzen of regels zijn. Het betekent simpelweg dat we ophouden met blindemannetje spelen, leren herkennen waar we behoefte aan hebben en dit ook leren uitspreken. Dan hoeven anderen niet langer te raden en in het duister te tasten, met alle chaos die daaruit voortkomt.

De weg naar inclusie
Om tot inclusie te komen, draag ik actief bij aan het onderzoeken van de kanten van onszelf die we moeilijk vinden om te omarmen.
Wil je graag het geheel aanpakken en verschillende talen leren verstaan in één dag? Ben je werkzaam als zorgprofessional of in het onderwijs? Dan is de workshop ‘Meer grip met mythologie‘ echt iets voor jou. Op donderdag 13 juni is nog plaats. Zie de link voor meer informatie en aanmelden.

Wil je liever rustig aan beginnen, stapje voor stapje verkennen? Dan kan je terecht bij de maandelijkse bijeenkomst  ‘Verhalen delen voor beginners‘.
Elke laatste vrijdag van 20:00 – 22:00 uur, we starten eind deze maand. Ook hier is vooraf aanmelden noodzakelijk, klik op de link voor het formulier op de website. Daar vind je ook alle data voor dit jaar.

Werk je liever individueel en/of aan een specifieke kwestie? Dan kan je terecht in de 1 op 1 sessies. Hierin gaan we met elkaar in gesprek, om te kijken waar een overtuiging de levensstroom vastzet. Er is nog ruimte voor nieuwe cliënten.

Wil je eerst zelf aan de slag met het opsporen van je overtuigingen? Je kan je verdiepen in Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg, (Socratische) Dialoog – het werk van David Bohm is aan te raden, evenals The Work van Byron Katie en het werk van Brené Brown.
Welk(e) boek, film of methode heeft jou veel gebracht op gebied van zelfontwikkeling? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *