1. Goede verhalen helpen ons te leven en te overleven
Op fysiek niveau, op emotioneel niveau, op spiritueel niveau. Weten dat iemand anders hetzelfde heeft ervaren als jij én heeft overleefd, werkt helend. In de Ayurveda, een holistische geneeskunst van circa 5000-6000 jaar oud, was een verhaal dan ook onderdeel van de behandeling.

We hebben allemaal onze eigen levenservaring die anderen kunnen helpen. We beseffen het vaak alleen niet. We denken dat onze ervaringen het niet waard zijn om door te geven. Of we weten niet goed hoe die ervaring door te geven zodat het echt overkomt. Maar dat valt te leren, en het is niet eens complex.

2. Goede verhalen vertellen de waarheid
Waarheid is eveneens gelaagd. Er is fysieke waarheid, emotionele waarheid, spirituele waarheid. Auteur Neil Gaiman verwoordt het als: ‘I tell lies for a living. But they are good lies.’
Een goede leugen betekent dat het verhaal in de letterlijke vorm fictief mag zijn (Pixars Onward, bijvoorbeeld), maar de boodschap moet waar zijn (richt je op wat je hebt, in plaats van op wat er ontbreekt). Als het niet waar is, biedt het ons geen hulp bij (over)leven. De vorm hoeft niet zwaar te zijn, ook een comedy kan een boodschap hebben die waar is.

We hebben allemaal besef van waarheid. Soms voelen we twijfel om onze verworven waarheden door te geven, omdat ze voelen als cliché, als iets dat iedereen wel weet. Weten is echter iets heel anders dan ten volle beseffen. En wanneer eenmaal iets horen voldoende was om iets ten volle te beseffen, zou onderwijs geen ambacht zijn en zouden er geen talloze verhalen nodig zijn. Maar ze zijn nodig. Ook jouw verhaal.

3. Ieder goed verhaal heeft onder de boodschap het gouden thema als basis: we zijn allemaal hetzelfde. Niet eens gelijk, dat impliceert een orde of waardering. We zijn hetzelfde. Hiervoor is het belangrijk inhoud boven vorm te zien. Goede verhalen helpen daarbij. 

We hoeven niet letterlijk dezelfde ervaringen te hebben gehad voor herkenning van de menselijke emoties. We kunnen met elkaar meevoelen, door met volle aandacht te luisteren en juist te putten uit onze eigen ervaringen.