Sommige mensen klimmen op een podium en vertellen schijnbaar moeiteloos over zichzelf. Storytelling is hip en we lijken iedereen wel in de schijnwerpers te willen zetten. Maar het is niet voor iedereen even makkelijk om een persoonlijk verhaal te vertellen.
Sommige mensen kunnen in verbinding blijven met degene die vertelt, hoe heftig het verhaal ook is. Ze lijken precies te weten hoe wel en hoe niet te reageren om die verbinding te behouden. Maar er is in onze samenleving een groeiende omgangsverlegenheid, dus waar en hoe leren we dit nog?

Verhalen delen = vertellen + luisteren + reageren = heelwording
Heb jij van huis uit meegekregen dat je ‘de vuile was’ niet buiten hangt? Geloof je dat jij niets te vertellen hebt? Ben je bang voor conflicten, spot, afkeuring of dat je anderen kwetsen zal wanneer je jouw verhaal vertelt? Heb je dat misschien al (meer dan) eens ervaren en heb je daardoor besloten dat je beter kan zwijgen?

Ik weet hoe sterk dergelijke ervaringen ons kunnen beïnvloeden. Mijn achtergrond is een combinatie van het Groningse zwijgzame en het Indische zwijgen. Maar ik heb ook ervaren dat het helend werkt om verhalen te delen, in de juiste setting. Daarom deze maandelijkse bijeenkomst: verhalen delen voor beginners. Speciaal voor mensen die niet zo ervaren zijn in vertellen, luisteren en/of reageren, maar wel graag de magie willen ervaren.

Vertellen
Voel je in jou het verlangen om eens te kunnen vertellen waar je normaal niet over praat? Zou je het fijn vinden om in kleine setting (maximaal 6 personen) onderling uit te wisselen wat ons allemaal mens maakt? Verhalen van twijfel, van schaamte, van zoeken, struikelen en vallen. Maar ook verhalen van opkrabbelen, doorzetten, (eerste) successen, momenten van ontroering, verstilling, gejuich. Verhalen van verdriet, van afscheid nemen, rouw, maar ook van ontmoetingen, vreugde, bezinning, vertrouwen, hoop en liefde.

We maken het vertellen laagdrempelig en ontspannen. Niets moet. We leren van en met elkaar. Alles is gericht op ondersteuning, bekrachtiging en omlijsting van je eigenheid. Het is nadrukkelijk niet bedoeld om je in een vorm te persen waar je niet in past, al kan je wel uitgenodigd worden om eens iets anders te proberen dan je normaal zou doen.

Luisteren en reageren
Om tot delen te komen, is er sprake van een uitwisseling. Dat betekent dat we naast vertellen ook luisteren en reageren. We doen niet aan oordelen of (goedbedoelde) adviezen.
We besteden aandacht aan luisteren om te verstaan en empathisch reageren. Ook hierin leren we van elkaar, vooral door te doen. In veilige omgeving ervaren wat wel en wat niet werkt, want het is voor ons allemaal uitproberen.

Praktische informatie
In verband met beperkte plek, is vooraf aanmelden noodzakelijk, uiterlijk 48 uur van tevoren. Aanmelden kan via onderstaand formulier.
Je bent geheel vrij in hoe vaak je wilt deelnemen.

Verhalen delen voor beginners
Meestal binnen 24 uur maar uiterlijk binnen 48 uur krijg je per mail bevestiging van je aanmelding.

Data: elke laatste vrijdag van de maand, van 20:00 uur tot ± 22:00 uur.

Locatie: mijn praktijkruimte, Asingastraat 17, Groningen. Dit is op loopafstand van Station Noord en buslijn 10 stopt in de straat zelf (halte Van Oldenbarneveltlaan).
Als je met de auto komt: na 18:00 uur kan je gratis parkeren in de wijk.

Goed om te weten: de praktijkruimte is op de eerste verdieping en enkel via trap bereikbaar.
Verder is het handig als je niet allergisch bent voor kattenharen. De katten zelf kunnen indien gewenst buiten de ruimte gehouden worden.

Bijdrage: door jou zelf te bepalen. Er staat een kistje voor je bijdrage, na afloop.